Overleg met de overheid

3. Overleg met de overheid


Sphynxenliefhebbers opgelet!
Internetconsultatie Houdverbod Naaktkatten
vanaf nu open tot
15 juli 2024.

Via deze link overheid.nl | Consultatie Houdverbod katten met vouworen en naaktkatten (internetconsultatie.nl)  kunt u uw inbreng plaatsen. Het is belangrijk uw bezwaren te laten horen. Reageer meteen!

Namens het Overleg Platform van de Gezamenlijke Nederlandse Kattenverenigingen:

Cats and Tulips,
Felikat,
Mundikat,
Neocat,
NLKV
NVvK.


Persbericht 23 mei 2024

Op 23 mei 2024 heeft er een overleg plaats gevonden tussen vertegenwoordigers van ministerie LNV, NVWA , RVO, LID en het Overleg Platform van de gezamenlijke Nederlandse Kattenverenigingen.

Tijdens dit overleg stond de op 25 Maart 2024 eenzijdig afgekondigde fokbeperking op de katten waarbij functionele vacht en snorharen ontbreken centraal.

De vertegenwoordigers van de gezamenlijke Nederlandse Kattenverenigingen hebben tijdens dit gesprek hun grote ongenoegen geuit over de door LNV en NVWA gekozen weg.

Vertegenwoordigers van LNV en NVWA hebben hun excuses aangeboden voor het gebrek aan communicatie met vertegenwoordigers van de sector. Tevens is de toezegging gedaan dat de door ons aangedragen bezwaren tegen dit besluit bekeken zullen worden door LNV en NVWA. Voor 1 juli 2024 zullen wij een reactie ontvangen op deze bezwaren. Er is bedongen dat het handhaven op deze fokbeperking vanaf 1 juli zal mogen plaatsvinden. Kittens geboren op en na deze datum worden gezien als overtreding van de wet. Voor deze overtreding zal in de eerste instantie alleen een waarschuwing gegeven worden, eerst na herhaaldelijke waarschuwingen zullen andere sancties volgen.

Op verzoek van het Overleg Platform van de gezamenlijke Nederlandse Kattenverenigingen zal de NVWA de KNMvD (de beroepsorganisatie voor Dierenartsen)  berichten dat handhaving van de fokbeperking pas vanaf 1 juli 2024 zal plaatsvinden en dat meldingen over dieren geboren voor deze datum niet in behandeling zullen worden genomen door de NVWA.  Na de recente ontstane onrust waarbij een vermoedelijke melding van dierenarts heeft geleid tot het in beslag nemen van enkele dieren, benadrukken wij hier graag dat met alle dieren een dierenarts bezocht kan worden zonder verregaande consequenties.

Op zeer korte termijn zal het houdverbod voor de Scottish Fold aangeboden worden als internetconsultatie. Dit reeds aangekondigde houdverbod voor de Scottish Fold zal nog voor deze consultatie aangevuld worden met een houdverbod voor naaktkatten. Het overleg Platform van de gezamenlijke Nederlandse Kattenvereniging zal bericht ontvangen wanneer deze internetconsultatie start zodat de fokkers en leden tijdens deze consultatie hun bezwaren aan de overheid kenbaar kunnen maken.

LNV liet geen onduidelijkheid bestaan. Voor de Sphynx is een uitsterfbeleid ingezet.

Het Overleg Platform van de gezamenlijke Nederlandse Kattenverenigingen is nog altijd niet van plan zich bij deze beslissing neer te leggen. Stambomen voor de Sphynx blijven gewoon verstrekt worden door de aangesloten verenigingen. Tevens hebben wij  tijdens het gesprek aangekondigd  op zeer korte termijn een verzoek om alle documentatie betreffende de ingestelde fokbeperking in te dienen bij zowel LNV als NVWA conform de Wet open overheid, zodat eventuele vervolgstappen door ons voorbereid kunnen worden.

Cats and Tulips, Felikat, Mundikat, Neocat, NLKV en NVvK.


De NVWA heeft eenzijdig het fokken met Sphynxen verboden. Het Overleg Platform van de Gezamenlijke Nederlandse Kattenverenigingen is hierdoor verrast omdat wij met de overheid in gesprek zijn en hierover niet zijn ingelicht.

Wij kunnen deze beslissing niet zonder meer accepteren en leggen deze tot nader order naast ons neer.

Wij beraden ons op eventuele stappen tegen de NVWA.

Felikat
Mundikat
Neocat
NLKV
TICA Cats and Tulips


Persbericht tweede overleg 2023 overheid/kattensector

Aanwezig: vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Landelijke Inspectiedienst (LID), Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en voor de kattensector Marcel Frank (Mundikat, Felikat), Liesbeth van Mullem (TICA Cats and Tulips) en Fenny Rensen (Neocat, NLKV en NKFV).

 

Al een aantal jaren hebben Felikat, Mundikat, Neocat, NLKV, NKFV en TICA Cats en Tulips elk halfjaar overleg met de overheid. In november 2023 kwamen in een informatief gesprek de volgende punten aan de orde:

  • De onduidelijkheid in de criteria voor bedrijfsmatigheid. LID en RVO zullen hier in het volgende gesprek op terugkomen. Controleurs van de LID hebben een buitengewone opsporingsbevoegdheid: fokkers moeten hen dus toegang verlenen. De instanties geven aan dat er geen willekeur in toegepaste controles bestaat: er wordt ook toezicht gehouden op fokkers die stamboomloze kittens verkopen op marktplaats.nl. Er zijn middelen om dit uit te voeren.
  • Naaktkatten: zij staan ter discussie. De kattensector vraagt welke wetenschappelijke onderbouwing dit heeft. Men baseert zich op een onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht en een Duits vonnis van 2018. Hierin gaat het bijvoorbeeld over de verstoorde thermoregulatie, huidproblematiek en het ontbreken van een deel van de zintuigelijke waarneming door het afwezig zijn van de snor- en tastharen. Als de kattensector over wetenschappelijke onderzoeken beschikt die het tegendeel bewijzen wil de NVWA deze graag ontvangen.
  • Kortsnuitigheid: de kattensector doet haar best uit te dragen dat een kattenschedel geen hondenschedel is en dat ze bij het beoordelen van kortsnuitigheid niet over één kam geschoren mogen worden. Fokkers hebben qua gezondheid (bijvoorbeeld PKD) al veel bereikt maar de media blijven hameren op de korte neus. De LNV onderschrijft dit maar geeft aan dat in het toezicht veel meer zaken meegenomen worden bij het beoordelen van dergelijke katten, zoals aanwezige oogproblematiek, traanstrepen, gebitsproblemen, hoorbaar ademgeluid in rust etc.
  • Lykoi: het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde blijft bij het negatieve fokadvies over de Lykoi, ook na het door de kattensector aangeleverde uitgebreide rapport met andere informatie.
  • Folds: naast het fokverbod van de Scottish en Highland Folds is er nu ook een houdverbod in de maak met een overgangstermijn voor de Folds die er nu al zijn.
  • Onderzoek LNV: volgend jaar voert het LNV een risico-inventarisatie van schadelijke uiterlijke kenmerken uit. Dit onderzoek wordt eind 2024 gepubliceerd.

Kort na dit gesprek werd het voorstel van de Europese Commissie over ‘welfare dogs and cats and their traceability’ gepubliceerd: Welfare of dogs and cats (europa.eu). Ook hierbij werd het Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen gevraagd om input.

Medio 2024 staat opnieuw een gesprek met LNV, NVWA, KID en RVO gepland. Wij zullen u op de hoogte houden als er vanuit de overheid nieuwe ontwikkelingen betreffende raskatten zijn.


Persbericht halfjaarlijks Overleg Kattensector met LNV en NVWA 10 mei 2023

Aanwezig: vertegenwoordigers van het ministerie van LNV en de NVWA, M. Frank namens Felikat en Mundikat (FIFe), F. Rensen namens Neocat, NLKV en NKFV, L. van Mullem namens TICA Cats and Tulips

Vorige week hebben we namens de kattenverenigingen wederom overleg gehad met het ministerie en de NVWA. Tijdens dit prettige gesprek is er over een aantal punten overleg geweest. Hiervan doen wij verslag in onderstaand persbericht.

Duidelijkheid c.q. overleg over het fokken met en van brachycefale kattenrassen

De uitspraak die de Minister begin dit jaar heeft gedaan over het houd-/vertoningsverbod van brachycefale dieren is in de buitenlandse pers in nieuwsberichten vertaald als “alle kortsnuitige dieren worden verboden”. Het LNV geeft aan dat dit zeker niet de daadwerkelijke boodschap is en dat de uitwerking hiervan genuanceerder zal zijn. Hier wordt momenteel aan gewerkt, maar dit zal niet op korte termijn in werking gesteld worden.

Mundikat is in gesprek geweest met de faculteit in het kader van onderzoek voor brachycefalie bij katten en heeft aangegeven hier graag aan te willen meewerken. Hier zijn tot op dit moment nog geen concrete vervolgstappen uit voortgekomen.

Overleg over het fokken met PER/EXO

Over het algemeen is het beeld vanuit de verenigingen dat fokkers en keurmeesters welwillend zijn om te verbeteren naar de minder extreme kortsnuitigheid. In trainingssessies voor keurmeesters wordt hier ook op gehamerd. Bij TICA en de FIFe zijn vooral veel internationale keurmeesters, dan kan het een grotere uitdaging zijn om nationale regelgeving goed door te geven. Indien het gebit (bite) bij een kat op show onvoldoende is, volgt diskwalificatie.

Het Nederlands Onafhankelijk Kattenkeurmeestersgilde heeft onlangs een bijeenkomst georganiseerd over dit onderwerp. Neocat geeft aan fokkers van Pers/Exo een bijsluiter met meer informatie en richtlijnen vanuit de vereniging. Hierin staat onder meer beschreven wat een gewenste kopvorm is voor brachycefale katten, en wordt aangegeven dat fokkers hun ouderdieren moeten laten controleren bij de dierenarts voordat het fokken daadwerkelijk plaatsvindt. In het formulier dat hiervoor gebruikt wordt, is onder andere aandacht besteed aan het ademhalingsstelsel, formaat en bouw van de neus en het gebit. Deze controle en dit formulier worden aanbevolen voor alle rassen, niet alleen de Pers/Exo. In vergelijking met de vroege jaren 2000 is de Perzische kat in populariteit sterk gedaald. Vanuit de verenigingen is het standpunt dat de hele extreme kopvorm/kortsnuitigheid niet meer wenselijk is, en dat gestreefd moet worden naar raspopulaties die geen welzijnsproblemen hebben naar aanleiding van schadelijke uiterlijke kenmerken.

Controle verenigingen op tegengaan fokken met ongezonde katten

Door de verenigingen is een gezondheidsverklaring opgesteld die door een dierenarts ondertekend moet worden. Hierop staan een aantal aspecten vermeld voor een duidelijke screening voordat er met een kat gefokt wordt. Een dergelijke gezondheidsverklaring is momenteel nog optioneel.

De FIFe heeft diverse (rasgebonden) gezondheidstesten verplicht gesteld, deze dienen bij het fokken van een nest ingevoerd en gecontroleerd te zijn.

Medewerkers van NVWA of LID legitimeren zich altijd als zij controles aan huis uitvoeren. Zij doen zich niet voor als zogenaamde kittenkopers.

Duidelijkheid over, van, voor het toestaan/verbieden van katten met (een) wilde voorouder(s) in recente generaties (Savannah, Ashera).

Team Natuur bij de NVWA houdt toezicht op houders van dit type dieren. Tot en met de F5 na-fok is de Cites-regelgeving van kracht. Dus bij bezit van een F4 kruising bijlage B met huiskat is er een Cites-vergunning nodig.

Fokkers die wilde katten inkruisen kunnen bij de FIFe, Neocat, NLKV, NKFV en TICA Cats and Tulips geen stamboom aanvragen.

Rapport ‘Fokken van designerkatten als de Bambino Sphynx’ en mogelijke herziening inzake ras Lykoi

Er is inmiddels nieuw wetenschappelijk onderzoek is over de Lykoi, waarbij reden is om aan te nemen dat dit type kat niet in het bovengenoemde rapport van de faculteit hoort. Mundikat heeft bij de faculteit gevraagd om een herziening, de faculteit heeft aangegeven dat dit rapport is opgesteld in opdracht van de NVWA. NVWA  en LNV gaan het onderzoek over de Lykoi bekijken en nemen dit mee in volgende overleggen met de faculteit.

Communicatie en toezicht op fokkers van Folds

De NVWA webpagina (Fokken met katten | Honden en katten | NVWA) en het persbericht over het fokverbod van Folds is eind 2022 vrij groot door de media is opgepakt. TICA Cats and Tulips en Neocat geven sinds 01-01-2023 geen afstammingsbewijzen meer uit voor nesten van Scottish/Highland Folds. Neocat geeft ook geen papieren uit voor Straights. Op Neocat-tentoonstellingen worden geen  Folds/Straights toegelaten. Bij de FIFe waren de Folds/Straights al verboden.

Het Ministerie van LNV vraagt of de kattensector in de klankbordgroep van I&R kat wil zitten en ook voor het houd- en tentoonstellingsverbod. De verenigingen zullen hiervoor iemand aanwijzen.

Mochten er vanuit de sector zaken spelen, vernemen we dit graag via uw eigen vereniging zodat wij dit mogelijk kunnen opnemen in een volgend overleg.


Verslag bijeenkomst Ministerie van LNV en NVWA met het Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen Cats and Tulips, Felikat, Mundikat, Neocat, NKFV, NLKV op 24 oktober 2022

door Fenny Rensen, d.d. 28 oktober 2022

De kattenverenigingen van het overleg werden vertegenwoordigd door Liesbeth van Mullem, Cats and Tulips, Marcel Frank, Mundikat en Fenny Rensen, Neocat. Zij kregen alle ruimte het beeld van fokkers van katten met stamboom te nuanceren: raskatten zijn lid van het gezin, kittens groeien op in de huiskamer (niet in kooien of schuren), kittens blijven minstens drie maanden bij hun moeder, katten die niet meer voor de fok gebruikt worden blijven meestal in het gezin, de verenigingen letten erop dat een poes niet te vaak een nest krijgt, het lidmaatschap van overtreders wordt stopgezet en andere clubs worden ingelicht.

Er werd ook gesproken over identificatie en registratie. Bij katten met stamboom is chippen al verplicht. Chippen wordt uitgevoerd door dierenartsen: een fokker die zelf wil chippen moet bij de RVO en de KvK geregistreerd staan als beroepschipper. Alleen Nederlandse chip(code)s mogen gebruikt worden.

Bedrijfsmatig fokken van katten komt bij de fokkers van raskatten sporadisch voor. Als hoofdcriterium van bedrijfsmatigheid geldt het aantal van twintig verhandelde dieren per jaar. De NVWA hanteert de aanvullende bepalingen om te kunnen handhaven waar nodig. Het LNV geeft aan dat deze bepalingen ook herschreven kunnen worden. De kattenverenigingen stimuleren het vergaren van informatie en het volgen van cursussen door hun leden. De aangeboden cursus voor bedrijfsmatige fokkers voldoet echter niet omdat deze teveel gericht is op de hond.

De NVWA controleert het verbod op het fokken van verboden designerkatten (Fold/Straight, Munchkin, Bambino) en van katten met een wilde voorouder door middel van naleefbrieven en controles aan huis. De NVWA is bereid dit verbod duidelijker op de website uiteen te zetten. (https://www.nvwa.nl/fokken-met-katten)

Het Ministerie van LNV zal het Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen als aanspreekpunt raskatten op de hoogte houden, ook de NVWA zal haar post aan het Gezamenlijk Overleg richten.

Voor het gesprek was een uur ingepland, het werd verlengd met een half uur Het was een prettig en vruchtbaar gesprek, dat over een half jaar een vervolg krijgt.


Persbericht Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen

Cats and Tulips, Felikat , Mundikat, Neocat, NKFV, NLKV

Op 5 september 2020 kwamen de gezamenlijke kattenverenigingen in Eemnes bijeen.

Alle verenigingen zien het belang van het fokken met aantoonbaar gezonde katten. Een gezondheidsverklaring voor elk fokdier, ingevuld door een dierenarts, kan daarbij ondersteunend zijn. Er wordt gestreefd naar een uniform format. Dit format zal een adviserend karakter hebben, het wordt geen verplichting.

Bij alle verenigingen komt meer nadruk te liggen op het chippen van katten. Bij veel verenigingen is al een chip-verplichting voor kittens en/of fokdieren en/of katten op shows.

Een centraal ledenregister voor zowel Nederlandse FIFé als onafhankelijke verenigingen is (nog) niet mogelijk.

De verenigingen zullen elkaar geanonimiseerd op de hoogte houden van catterys waarvan het lidmaatschap eindigt terwijl er nog disciplinaire onafgehandelde zaken spelen.
Verder werden mogelijkheden verkend om de handel van kittens zonder stamboom tegen te gaan. En er is geopperd om in een volgend overleg in gesprek te gaan met Our-Earth om na te gaan wat deze organisatie voor de kattenverenigingen kan betekenen.

Namens de gezamenlijke kattenverenigingen is er op 26 mei 2020 een brief gestuurd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ondanks de ontvangen bevestiging (reactie voor 7 juli 2020) en de gestuurde herinnering van 3 september 2020 hebben wij tot op heden nog geen reactie mogen ontvangen van het ministerie.


Persbericht

Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen

Op 18 januari en 7 maart 2020 kwam het overlegorgaan “Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen” weer bijeen.

Gesproken is over de verplichting om alle fokdieren en kittens te chippen. Alle verenigingen die deze verplichting nog niet hebben opgenomen in hun reglement zullen deze conform eigen regels al dan niet gefaseerd invoeren.

Een overzicht van het totaal aantal in 2019 uitgegeven stambomen per ras van alle participerende kattenverenigingen wordt verzameld.

Vanuit het Gezamenlijk overleg is een brief gezonden naar het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In deze brief is de minister verzocht om het overlegorgaan te beschouwen als het aanspreekpunt daar waar het gaat om de sector raskatten.

Alle kattenverenigingen zijn benaderd door Dier en Recht over kortsnuitige katten (de Pers en Exotic). Deze organisatie ziet graag richtlijnen betreffende de minimale snuitlengte van de kat. Vanuit het Gezamenlijk overleg is als reactie een brief gestuurd waarin is aangegeven dat de gezamenlijke Nederlandse kattenverenigingen hun verantwoordelijkheid reeds nemen door de bij hun aangesloten fokkers te ondersteunen bij een verantwoord en gezond fokbeleid. Op termijn volgt mogelijk een overleg met Dier en Recht.

Niet alle kattenverenigingen konden zich vinden in de werkwijze en/of correspondentie van het overlegorgaan. Het overlegorgaan gaat verder met de volgende verenigingen: Cats & Tulips, Felikat, Mundikat, Neocat, NKFV en NLKV.


PERSBERICHT D.D. 21 november 2019

Beste leden,

Op dit moment gaan in de media, en op social media, veel verhalen rond over invallen bij cattery’s. Dit veroorzaakt veel commotie en onrust onder fokkers en liefhebbers van raskatten.

Met name de willekeur van de invallen, en de onduidelijkheid rondom wat er nu precies van fokkers verwacht wordt maakt dat veel fokkers, maar ook de verenigingen, zich zorgen maken over de situatie. Afgelopen weekend zijn daarom vertegenwoordigers van alle Nederlandse kattenverenigingen samengekomen om hierover met elkaar te praten, en te bezien wat we kunnen doen.

Het is van groot belang dat de Nederlandse kattenverenigingen, door de overheid serieus genomen worden als gesprekspartner als het gaat om de wetgeving én handhaving waar het momenteel om gaat. Daarom hebben we besloten gezamenlijk te zullen optrekken en een plan te maken. De verenigingen zijn het er allemaal over eens dat er zeker iets gedaan moet worden aan misstanden bij het fokken van dieren, maar zetten vraagtekens bij de wijze waarop dat op dit moment gebeurt.

De Nederlandse kattenverenigingen maken zich hard voor fokkers die op verantwoorde wijze bezig zijn met fokken, in het belang van het ras, met het welzijn én de gezondheid van de dieren op de eerste plaats. Onze fokkers, en onze gezamenlijke hobby, mogen niet onder druk komen te staan als gevolg van een niet onderbouwde hetze op basis van willekeur.

Vanaf januari zal maandelijks overleg plaatsvinden tussen alle verenigingen om dit probleem verder te bespreken, onder de naam Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen.

Maakt u zich zorgen? Heeft u een controle gehad? Of bent u op andere wijze (negatief) benaderd? Meld dit dan bij uw vereniging! Hoe meer we weten, hoe beter we ook kunnen handelen!

Namens de besturen van
Cats & Tulips
Felikat
Limbracat Club
Mundikat
Neocat
NKFV
NLKV
NRKV
NVvK


Een aanvulling op het Besluit ‘Houders van dieren’ dat op 1 juli 2014 van kracht werd

Fokkers zijn verplicht alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te treffen om er voor te zorgen dat zij gezonde dieren fokken. Dat betekent dat u wettelijk verplicht bent testen zoals HCM, PKD, PRA etc. te doen, ook als uw vereniging dit niet in de reglementen heeft staan. De wet staat namelijk boven de regels van een club.
Wat betreft bedrijfsmatigheid van fokkers worden dezelfde getallen gehandhaafd als voorheen: bij meer dan twintig kittens per jaar bent u bedrijfsmatig bezig.

In ambtelijke taal wordt dit zo uitgedrukt:
“Besluit van 17 juni 2014, houdende wijziging van het Besluit houders van dieren in verband met het stellen van regels met betrekking tot fokken en bedrijfsmatige activiteiten met gezelschapsdieren Voor fokkers is artikel 3.4 van groot belang, dat bepaalt dat fokkers met ingang van nu worden afgerekend op de voorzorgsmaatregelen die zij namen om nakomelingen met ernstige erfelijke defecten te voorkomen. Wie daarin nalatig is, kan door de rechter worden veroordeeld tot het vergoeden van, behalve de aankoopprijs, ook nog de ‘reparatiekosten’ van het dier dat hij of zij heeft verkocht. “
De kern van de boodschap over bedrijfsmatigheid staat in artikel 3.6, lid 2:
“2. Deze paragraaf is niet van toepassing indien degene onder wiens verantwoordelijkheid gezelschapsdieren worden verkocht, ten verkoop in voorraad worden gehouden, afgeleverd, gehouden ten behoeve van opvang, of gefokt ten behoeve van de verkoop of aflevering van nakomelingen, aannemelijk maakt dat er bij de uitoefening van die activiteiten geen sprake is van bedrijfsmatig handelen. “

Het is dus aan de fokker/verkoper om duidelijk te maken dat het puur om een hobby gaat, niet om een bedrijfsmatige activiteit. Mocht geoordeeld worden dat het toch om bedrijfsmatigheid gaat, dan is het aan de fokker/verkoper om hoofdstuk 3, paragraaf 2 zorgvuldig door te nemen en aan alle eisen te voldoen.
Dat betekent dat er voor dit aspect voor honden- en kattenfokkers weinig verandert ten opzichte van het vroegere Honden- en Kattenbesluit (HKB). Voor de fokkers van de overige diersoorten wèl, die gaan nu ook onder de regeling vallen.

2014-06-17 wijzigingen besluit stb-2014-232 (1)

Honden- en Kattenbesluit

Besluit houders van dieren 1 juli 2014

De veranderingen in dit besluit ten opzichte van het Honden- en Kattenbesluit van 1999 hebben betrekking op het BEDRIJFSMATIG houden van dieren (bijvoorbeeld asiels, pensions, bedrijfsmatige fokkerijen).

Voor het begrip BEDRIJFSMATIGHEID gaat men qua aantallen nog steeds uit van de richtsnoer uit 1999:
“Voor het verkopen, ten verkoop in voorraad houden, afleveren en fokken van honden en katten wordt het in zekere omvang en met zekere regelmaat handelen, geduid door richtsnoeren. Deze richtsnoeren waren opgenomen in de nota van toelichting bij het Honden- en kattenbesluit 1999.
Deze richtsnoeren worden ook voor de toepassing van dit besluit blijvend gehanteerd. Iemand handelt in een zekere omvang en met een zekere regelmaat indien hij in een aaneengesloten periode van 12 maanden in totaal meer dan 20 honden of katten heeft verkocht, afgeleverd, in bewaring genomen of gefokt ten behoeve van de verkoop of aflevering.”

Neocat.nl maakt gebruik van cookies. Neocat.nl gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren en voor social media. Meer informatie

Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op de websites van Neocat.nl

Sluiten